MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF




BOERDERIJKAT, MEER DAN MUIZENVANGER

Nu de zomer vordert, blijken er afgelopen maanden toch heel veel kittens geboren te zijn. De dierenbescherming wordt overstelpt met telefoontjes van mensen die kittens in hun tuin of in de schuur, ergens op het erf, vinden. Sommigen hebben ze al een tijd gevoerd, bij anderen is de moederpoes nog aan het zogen en soms komt er ineens een heel nest verzwakte kittens uit de maïsvelden. 

Vaak wordt er ook melding gemaakt van moederpoes, die alweer zwanger is en met geluk wordt ook van de kater melding gemaakt.

Waar komen al deze katten vandaan

Op veel boerderijen lopen katten rond die zich nuttig maken door muizen te vangen. Het merendeel van deze katten is intact, dus behalve muizen vangen, wordt er ook voor nageslacht gezorgd. Het blijkt dat veel boeren niet de moeite nemen om hun kat te castreren( ook bij poezen heet dit zo), omdat het erf dieren zijn die ook wel weer naar een volgende boerderij lopen. Ook hebben ze een hoog risico, een grote omloopsnelheid, omdat ze ook wel eens overreden worden. Allemaal redenen om geen geld uit te geven aan een castratie.
Ik zeg nadrukkelijk niet dat elke boer zo redeneert, maar als je kijkt naar het aantal intacte katten dat in het buitengebied rondloopt, dan zijn helaas de uitzonderingen in de minderheid.

Katten vangen

Al deze kittens en intacte katten moeten gevangen worden. Kittens liefst nog voor de eerste socialisatieperiode voorbij is, om ze nog in een gastgezin aan mensen te kunnen laten wennen. Als de kittens ouder zijn, wordt er, na castratie, een plek op een boerderij of manege gezocht, waar ze kunnen muizen vangen, buiten kunnen leven.



Soms worden er ook heel jonge kittens ergens in de velden gevonden. Moederpoes is niet meer te vinden, mogelijk verjaagd en de kittens zijn verzwakt en ziek. Veel vrijwilligers zetten zich in om deze kittens op te lappen.

Als de kittens gezond en voldoende gesocialiseerd zijn, kunnen ze bij een nieuwe eigenaar geplaatst worden. En als die nog niet gevonden is, gaan ze naar het asiel.Straks zitten de asiels weer overvol met katten die een nieuw huis zoeken.



De volwassen katten worden na castratie liefst weer teruggezet in het vindgebied, hun eigen territorium. Ze kunnen dan in elk geval niet meer voor nageslacht zorgen en vaak willen de vinders wel doorgaan met voeren. Als dat niet kan, moet ook voor deze katten een nieuw huis gezocht worden en gaan ook zij eerst naar het asiel. Zijn ze te schuw, dan moet er van daaruit een plek op een boerderij, camping of manege gezocht worden.

Tijdig castreren

Om al dit kattenleed te voorkomen, echt wat aan het kattenoverschot te doen en zeker ook met het oog op het welzijn van de kat, wil ik ieder vragen om verantwoording te nemen en ook erf katten tijdig te castreren. Het risico op weglopen naar een volgende boerderij, verwondingen door gevechten met rivaliserende katten, wordt hierdoor ook kleiner. Dus, het is echt de investering waard. Een kat verdient zoveel meer dan alleen als goedkope muizenvanger beschouwd te worden.

Nog een laatste tip

Woont u in het buitengebied en voert u een of meer aanloopkatten, voer dan niet meer dan twee maal daags een half uur op vaste tijden. Haal voer dat niet is opgegeten weg om zo het aantal katten dat bij u eet, binnen de perken te houden. Door voer te laten staan, krijgt u steeds meer katten op uw terrein.