EEN KITTEN ALS HUISGENOOT
LEIDRAAD VOOR EEN KATWAARDIG LEVEN
Gefeliciteerd met uw nieuwe huisgenoot!
Om uw kitten te laten opgroeien tot een sociaalvaardige, van het leven genietende kat volgen hier wat tips.
DE VOORBEREIDING
Voor u uw kitten ophaalt, maakt u uw huis klaar om het een veilige leefomgeving te bieden.
Uw kitten heeft al heel wat meegemaakt, weg van zijn moeder, broertjes, zusjes, zijn vertrouwde, veilige omgeving en hoe graag u hem ook direct wilt knuffelen, geef hem eerst de tijd om aan een nieuwe, onbekende omgeving te wennen.
Zet hem niet direct bij u en uw huisgenoten in de kamer, maar geef hem eerst een eigen kamertje om tot rust te komen, de emoties te verwerken en zo rustig aan de nieuwe leefomgeving te wennen.
Deze kamer is met een deur af te sluiten van de rest van het huis en is vrij van loshangende snoeren en onveilige openingen( bijvoorbeeld schoorstenen, openingen in de vloer) waar uw kitten in zou kunnen gaan en dan met grote moeite weer uit te halen zou zijn.
Een keuken is dus niet geschikt om als kittenkamer te dienen, hier zijn immers teveel grote apparaten met nauwe openingen erachter(koelkast, fornuis) waar uw kitten achter zou kunnen verdwijnen.
In de kittenkamer is aanwezig:
- minimaal één mandje met dekentje/kussen om in te liggen
- kattenbak met lage instap
- eet- en drinkbakjes( niet in de buurt van de kattenbak plaatsen)
- speeltjes(balletjes, propjes, muisjes)
- krabpaal
Zorg dat er ook een lekkere stoel voor u zelf staat. De kamer is natuurlijk gewoon gemeubileerd verder!
WELKOM KITTEN
Natuurlijk wilt u uw kitten het liefst de hele dag vertroetelen, maar houd er rekening mee dat uw kitten een babykat is. Dit betekent dat hij naast ervaringen opdoen ook tijd nodig heeft om deze te verwerken en om te groeien. Gun uw kitten dus tijd om te slapen! Hol niet de hele dag achter hem aan om hem maar zo veel mogelijk aandacht te geven, ervaringen te laten opdoen! Van slapen wordt hij wijzer!
Als u met uw kitten thuiskomt, brengt u hem in zijn transportmandje naar de kittenkamer, opent het mandje en doet vervolgens niets!
Een kat is een omgevingsdier, een dier dat tijd nodig heeft om zijn omgeving in zich op te nemen, de kat uit de boom te kijken, voordat hij zich op zijn gemak voelt.
Elke kat doet dit in zijn eigen tempo, afhankelijk van wat hij in zijn leventje al heeft meegemaakt.
Hierbij spelen ook genetische invloeden een rol: een kat erft eigenschappen van zowel moeder als vader. Ook neemt hij gedrag van zijn moeder over: als moederpoes schuw was en wegvluchtte voor mensen, zal het kitten dit gedrag ook vertonen. Daarom is het belangrijk om in zo’n geval de kittens eerder bij de moeder weg te halen.
U geeft het kitten de tijd om zelf in zijn eigen tempo uit het mandje te komen.
U kunt weggaan uit de kamer en later terugkomen of rustig op een stoel gaan zitten en een boek lezen, in elk geval niet de hele tijd naar uw kitten zitten kijken.
Hoe schuwer het kitten, des te prettiger is het als u uit de kamer bent gegaan.
Kijk dus even naar het gedrag van uw kitten: komt hij vlot uit het mandje, dan kunt u in de kamer blijven, vertoont hij nog helemaal geen aanstalten daartoe, dan gaat u rustig uit de kamer en komt later terug.
In principe is de kamer veilig voor uw kitten en is alles voor hem aanwezig, dus gun hem gewoon de tijd om de omgeving in zich op te nemen, eraan te wennen.
Is uw kitten uit het mandje(het transportmandje laat u gewoon in de kamer staan, zodat hij ook daarin kan om zich terug te trekken, mogelijk is die omgeving al wat vertrouwder voor hem), dan kan hij de kamer gaan verkennen en kennis maken met u.
Het is handig als u het kitten ophaalt op een moment dat u een paar vrije dagen hebt en veel thuis bent. Zo hebt u immers alle tijd om het kitten te laten wennen aan zijn nieuwe leefomgeving en aan u.
Laat hem eerst vertrouwd raken met u, gewoon door bij hem te zijn en, als hij naar u toekomt, hem aan u te laten ruiken. Vervolgens gaat u hem eten geven in een bakje, daarna laat u eten uit uw hand vallen als hij aan uw hand snuffelt en op geleide van zijn reacties, van wat hij aankan, gaat u rustig het contact uitbreiden: aaien, eerst over zijn kopje, oortjes, rug, flanken, staart, pootjes en als laatste zijn buikje. Gaat dit allemaal goed, dan kunt u uw kitten voorzichtig gaan optillen.
Bij aaien is het belangrijk om te weten dat dit minder bedreigend is als u dit met uw handrug doet.
Kijk goed naar de reacties van het kitten. Geeft het aan met tegenstribbelen, oortjes plat en/of naar achteren, blazen, wegrennen dat het genoeg is, dan stopt u met het contact.
Als het kitten met u vertrouwd is, laat u hem kennismaken met andere menselijke huisgenoten en vervolgens met andere huisdieren. Waarbij wat mensen betreft dezelfde procedure gevolgd wordt als voor u en wat dieren betreft, begin eerst met andere katten, later pas met eventuele honden.
De kennismaking met andere katten gaat gepaard met geuruitwisseling: laat zowel het kitten als uw andere kat eerst vertrouwd raken met elkaars geur( door langs de kaaklijnen te aaien, oogst u lichaamseigen stoffen van de kat(=feromonen) en vervolgens aait u met een ongewassen hand de andere kat/kitten. Zo verspreiden zich hun geuren, er ontstaat al een soort groepsgeur). Het ruiken, zien van de andere kat laat u gepaard gaan met iets prettigs, bijvoorbeeld aaien, iets lekkers. Zo wordt er een positieve associatie gevormd bij het zien/ruiken van de andere kat, waardoor zij elkaars aanwezigheid positief ervaren.
Over het algemeen zijn volwassen katten wel voorzichtig met kittens, maar je kunt een eerste kennismaking maar eenmaal doen, dus het is belangrijk dat deze goed verloopt.
Pas als uw kitten helemaal gewend is aan zijn kamertje en zijn huisgenoten(mensen en katten), dan laat u hem langzaam steeds meer ruimtes in het huis verkennen.
Hebt u andere katten in huis, laat deze dan even niet in de ruimtes die het kitten aan het verkennen is. Hij moet eerst de tijd krijgen om ongestoord de ruimte in zich op te nemen, verstopplekjes te ontdekken, die de andere huiskatten al kennen. Uw kitten zou erg kunnen schrikken als er ineens een grote kat uit een schuilplakje tevoorschijn komt.
Ook let u erop dat ook in de rest van uw huis geen gevaarlijke plekken zijn: loshangende elektriciteitssnoeren, openstaande ramen, deuren.
Mocht u kantelramen hebben, deze zijn levensgevaarlijk voor katten! Menig kat is bij het naar binnen springen door zo’n raam bekneld geraakt en op een vreselijke manier aan zijn eind gekomen, dus, hebt u kantelramen, houd ze gesloten of plaats er tralies voor, zodat geen kat erdoorheen kan!
Wilt u uw kitten ook naar buiten laten,
Dan zorgt u dat hij eerst volledig aan zijn nieuwe leefomgeving: zijn huis met huisgenoten, gewend is,
Neem hiervoor een termijn van minimaal drie weken,
Dat hij minimaal16 weken oud is,
Gevaccineerd en gechipt is,
Dan kunt u hem onder begeleiding, aan buiten laten wennen: eerst eventjes in de tuin met u erbij, tijdsduur uitbreiden, met hem door de tuin wandelen, hem alleen naar buiten laten, ook weer tijdsduur langzaam uitbreiden.
Zorg dat hij geen gevulde maag heeft als hij naar buiten gaat en dat u hem van te voren geleerd hebt te komen als u zijn naam roept.
Dit hebt u binnen geoefend door zijn naam te noemen, telkens als u hem aait, iets met hem doet.
Hij kent dan zijn naam.
Vervolgens gaat u hem in huis op korte afstand van u roepen door zijn naam te noemen, komt hij, dan krijgt hij wat lekkers, een beloning. Dit uitbreiden naar grotere afstanden, zodat hij leert komen als u roept. Doordat hij weet dat hij beloond wordt als hij komt, is zijn motivatie om dit gedrag te vertonen groot. Als hij honger heeft, is hij gevoeliger voor een eetbeloning, dus houd hier rekening mee bij het oefenen.
SOCIALISEREN
Om uit te groeien tot een sociale, stressbestendige kat is het belangrijk dat hij voldoende went aan alles wat bij het leven bij mensen hoort.
Als een kat veel stress ervaart, is dat niet alleen erg vervelend voor hem, het maakt hem ook minder bestand tegen ziektes, wat zijn gezondheid dus ook schade kan toebrengen. Ook zijn katten die veel, langdurige stress ervaren, gevoeliger voor het ontwikkelen van gedragsproblemen. Alle reden dus om ervoor te zorgen dat uw kitten uitgroeit tot een stressbestendige kat!
Tijdens de nestperiode, de eerste socialisatie, heeft hij van moeder en nestgenootjes kattentaal geleerd; wat wel en niet geoorloofd is in de omgang met andere katten. Hij is gewend aan de omgang met soortgenoten en als het goed is, heeft hij voldoende contact gehad met mensen, is hij gewend om door hen aangeraakt te worden, aan verschillende soorten mensen: groot, klein, jong, oud, huiselijke geluiden.
Nu het kitten bij u woont, is het belangrijk om hiermee door te gaan: om hem in contact te laten komen met alles wat bij het leven bij de mensen hoort: behalve mensen in alle soorten en maten ook aan menselijke geluiden: telefoon, deurbel, stofzuiger, muziek, verkeer etc.
Laat hem spelenderwijs kennismaken hiermee. Nodig kinderen uit als u die zelf niet hebt.
Zorg dat u voldoende bezoek krijgt om hem te komen bewonderen en hem zodoende kennis te laten maken met verschillende mensen, met de deurbel, met telefoons, met meerdere verschillende stemmen( mannelijk, vrouwelijk, kindergeluiden).
Ga gewoon in zijn aanwezigheid stofzuigen, begin dan wel aan de andere kant van de kamer en laat de kamerdeur open, zodat hij kan kiezen of hij weg wil gaan, waarschijnlijk komt hij later wel voorzichtig terug. Laat hem rustig aan alles wennen, waarmee hij in het leven bij u te maken krijgt.
Er zijn ook socialisatie cd 's in de handel, waarmee u uw kitten aan verschillende geluiden kunt laten wennen. Het voordeel van zo'n cd is dat u het volume en de intensiteit van de verschillende geluiden kunt doseren al naar gelang van wat uw kitten aan kan.
Hebt u een hond, houd deze dan eerst aangelijnd bij de kennismaking met het kitten. Laat ze door middel van geuruitwisseling met elkaar vertrouwd raken, net als eerder bij katten beschreven. En koppel het zien/ruiken van elkaar aan iets positiefs: iets lekkers.
SPEL MET UW KITTEN
Zorg ervoor dat uw kitten voldoende te doen heeft.
Een kat is een roofdier, dat natuurlijk jachtgedrag vertoont. Ook uw kleine babykat bezit dit instinct!
Om ervoor te zorgen dat hij dit gedrag kan vertonen, kunt u hem laten jagen op muisjes, propjes papier, noten, balletjes etc. Er is genoeg in de handel en er is ook veel kosteloos speelgoed.
Naast bevrediging van jachtgedrag is spel een leuke manier om intensief met uw kitten bezig te zijn, om samen een leuke tijd te hebben. Om hem te laten wennen aan menselijk contact.
Laat uw kitten niet met handen, voeten of andere onderdelen van het menselijk lichaam spelen. Misschien is het heel vertederend als een klein kitten naar uw vingers slaat, maar kleintjes worden groot en een klap van een volwassen kat is beslist niet leuk meer.
Hengelspeeltjes zijn ideaal. Zo kan het kitten in uw nabijheid spelen, dus meer vertrouwd raken met u, en tevens jagen op een prooi, zonder uw handen te raken.
Om uw kitten zichzelf, zonder menselijke aanwezigheid, te laten bezighouden, zorgt u voor voldoende uitdagingen in huis.
Dit kunnen zijn: een speelkameraadje( nestgenootje?), speeltunnel, krab/klimpaal, lege dozen van de supermarkt, balletjes, propjes papier, speelgoedmuizen etc.
Om ervoor te zorgen dat speeltjes interessant blijven, wisselt u regelmatig van speeltjes: gewoon wat oude opbergen en andere, die hij een tijdje niet gezien heeft, neerleggen.
Ook kunt u met catnipspray speeltjes weer interessanter maken.
Hebt u nog vragen? dan kunt u contact met me opnemen.
VEEL PLEZIER MET UW KITTEN!