MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
KAT IN BEWEGING

Ik weet niet hoe het met uw lijn is na alle feesten in december. Mogelijk hebt u na het bestuderen van uw eigen buik ook de buik van uw kat bestudeerd. He, Poekie heeft ineens een hangbuikje gekregen! Wat te doen! Moet ze op dieet of moet ze meer bewegen? Maar hoe krijgt u die couchpotato van de bank?
 

Een blik muizen loslaten is niet echt een optie! Toch is het naast het doseren van haar voeding belangrijk ervoor te zorgen dat Poekie gaat bewegen. In een Amerikaans nieuwsbericht kwam ik de suggestie tegen om je kat aan een tuigje te doen en samen te gaan joggen. Twee vliegen in één klap. Omdat ik hier mijn twijfels bij heb, je zult immers eerst je kat moeten wennen om aan een tuigje te lopen en je wilt nu aan de slag. Daarnaast, wat denk je van het verkeer en andere dieren en mensen die je tegenkomt en van de reacties van Poekie daarop. Ze zit aan een tuigje, kan dus niet weg en mogelijk komt ze wel een hond tegen. Ja, dan zult u aan de andere kant van de lijn heel hard met haar mee moeten klimmen die boom in! U valt wel af op die manier, maar vanuit het welzijn van de kat is dit niet aan te raden.

The Catswheel/Het kattenloopwiel


 

Al speurend op internet kwam ik the catswheel tegen, ook uit Amerika. Er zijn in Nederland twee firma’s waar je een kattenloopwiel kunt bestellen. Katwaardig verhuurt en verkoopt geen catswheel.

Het idee is dat de kat rondjes loopt in dit rad, net als een hamster of rat in zijn kooitje. Zo krijgt hij zeker beweging, kan hij zijn energie kwijt, en volgens de verkooppunten kun je zo verveling tegengaan en vindt de kat het leuk. Buiten dat ik van mening ben dat er andere manieren zijn om je kat bezig te houden en energie te laten kwijtraken, vraag ik mij af hoe je je kat dit gaat leren. Wat is zijn motivatie om rondjes te rennen in een rad? De suggestie die op verschillende sites wordt gedaan, is om je kat er in te zetten en dan eerst het wiel eens rustig heen en weer te laten wiegen om hem eraan te laten wennen. De slimme katten zullen dan al snel zelf gaan rennen, de iets minder slimme- of gewoon de katten die als echte katten eerst eens even de kat uit de boom kijken- hebben wat aanmoediging nodig in de vorm van een op de wand erachter geprojecteerd laserpuntje(!) waar ze achter aan kunnen jagen en natuurlijk moeten ze altijd na het lopen van het eerste rondje beloond worden met een beetje voer. Ja, ik weet het niet hoor. In hoeverre is het rondjes lopen in een rad natuurlijk gedrag voor een kat. Hebt u een kat in het wild dit wel eens zien doen?

Als je kijkt naar de filmpjes op de sites zie je inderdaad geen stress bij de katten die in het rad rennen. Ze zien er alert en actief uit. Wat mij wel opvalt, is dat het bijna allemaal grote katten en vooral Bengalen zijn. Nu is een Bengaal een kat die veel energie heeft, die moet klimmen en rennen. Dus, inderdaad hij heeft beweging nodig. Echter, dat kan ook als hij gewoon naar buiten kan. Dus, woont u in een huis met tuin, buitenaf, is dat een prima plek voor deze grote, actieve kat. En zeg nu niet dat dat niet kan in uw flat. Een flat is gewoon niet de geschikte plek voor een Bengaal.

Ik kan mij voorstellen dat zo’n looprad prima geschikt is voor een cattery met grote katten of voor een asiel, waar veel katten bij elkaar zitten en ze in hun bewegingsvrijheid beperkt zijn. Helaas, hangt er een prijskaartje aan het rad, dus voor een asiel zal dit waarschijnlijk buiten het budget vallen.


 
Wilt u toch thuis eens proberen of zo’n looprad wat is voor uw kat- of hij begrijpt wat de bedoeling is -, u kunt ze ook een week huren om te kijken wat uw kat ervan vindt. Ik hoor heel graag uw mening en ervaringen.