Op de valreep naar het nieuwe jaar wordt mijn mailbox ineens overspoeld met vragen over herplaatsadresjes voor katten. Omdat ik me met katten en hun gedrag bezig houd, denken mensen vaak dat ik nog wel een opvangadres heb. Nu ken ik inderdaad veel kattenliefhebbers, dus de vraag is op zich helemaal niet gek.
HOEVEEL KATTEN KUN JE HEBBEN
Het probleem is echter dat de meeste kattenliefhebbers zelf katten hebben en dat er een grens zit aan wat een groep en wat een eigenaar aan kan. Heb je al katten in huis, dan is het altijd goed om je af te vragen hoe stabiel je groep is. Heerst er een evenwicht binnen de sociale groepen of is er regelmatig sprake van stress? Als er sprake van stress is, dan is het niet aan te raden om het aantal katten uit te breiden. Kijk ook naar de leeftijd en het geslacht van je katten en de eventuele nieuwkomer. Een oude kat doe je over het algemeen geen plezier met een jonge, druktemaker in huis en te veel katers, ook al zijn ze gecastreerd, in een groep, kan ook problemen geven.
Ook is het goed om te kijken naar wat je als eigenaar aan kunt. Denk hierbij behalve aan de liefde en aandacht die je je dieren vanzelfsprekend wilt geven ook even aan de praktische kant van het verhaal. Heb je voldoende tijd, ruimte en financiële middelen om je dieren goed te kunnen verzorgen. Wat doe je als je met vakantie gaat, ben je wel voldoende thuis of heb je naast je werk veel activiteiten buiten de deur? Kun je het betalen als je kat ziek wordt en een operatie moet ondergaan of op dieet moet?
Allemaal zaken om even bij stil te staan voor je je laat verleiden om die leuke, een nieuw huis zoekende kat, in je armen te sluiten en in huis te nemen.
REDENEN OM EEN KAT TE HERPLAATSEN
Het kan natuurlijk voorkomen dat je leven verandert waardoor je niet meer voor je kat kunt zorgen. Misschien word je ziek of ben je lichamelijk niet meer in staat om je kat de juiste verzorging te geven. Misschien ga je wel naar het buitenland en kan je kat niet mee. Het kan ook zijn dat je verhuist, zoals bij de katten op bovenstaande foto’s gebeurd is. Deze prachtige Noren leefden met hun eigenaresse in een huis met een grote tuin. Helaas is eigenaresse nu verhuisd naar een flat en kunnen de katten niet meer naar buiten. De katten gedijen echt niet in de flat, eentje is er zelfs van het balkon gesprongen en gelukkig wel goed op zijn pootjes terecht gekomen, maar eigenaresse heeft nu met pijn in haar hart besloten om voor het welzijn van haar katten een ander huis voor ze te zoeken. Een huis waar ze weer wel naar buiten kunnen, naast het op schoot liggen en geknuffeld worden, wat ze ook heerlijk vinden.
Het kan zijn dat een kat blijvend herplaatst moet worden, maar het gebeurt ook dat het om een tijdelijke herplaatsing gaat. Dat de kat tijdelijk niet bij zijn eigenaar kan blijven. En dan heb ik het niet over een vakantie, maar over een langere periode. Bijvoorbeeld bij ziekenhuisopname van een eigenaar, tijdelijk verblijf in het buitenland of zo als in het geval van de katjes op onderstaande foto’s als eigenaresse moet verhuizen en het niet lukt om nieuwe woonruimte te vinden waar ze met haar katten welkom is. Eigenaresse trekt nu tijdelijk in op een adres waar al katten wonen: Siamezen, en zoals bekend, Siamezen discrimineren huistuinkeukenkatten.
Terwijl eigenaresse geschikte woonruimte zoekt, moeten haar katten even ergens anders wonen.
NUTTIGE WEBSITES VOOR HERPLAATSEN VAN KATTEN
Als je eigen netwerk is uitgeput, niemand meer een kat kan opvangen of plaatsen, dan zijn er een paar goede websites om katten te herplaatsen. Dit zijn
www.verhuisdieren.nl, waar gewerkt wordt met een matching model. Hier wordt gekeken of kat en toekomstige eigenaar bij elkaar passen wat betreft leefgewoonten en verwachtingen. Ook
www.dierenvangnet.nl is een goede site. Deze stichting is vooral actief op het gebied van herplaatsen van moeilijker plaatsbare katten en in het bemiddelen van pleeggezinnen voor tijdelijke opvang. Voor raskatten is
www.felikat.org aan te raden. Zij bemiddelen in de herplaatsing van raskatten.
Natuurlijk kunt u ook naar
www.dierenasiels.com .
Met nadruk geef ik deze websites door, omdat dit betrouwbare sites zijn waar controle is op de leefomstandigheden van het dier, waar geen anonieme bieders en biedingen kunnen plaatsvinden, zodat een dierwaardig leven gewaarborgd is.
HERPLAATSEN BIJ GEDRAGSPROBLEMEN
Mocht u uit wanhoop vanwege bijvoorbeeld de onzindelijkheid van uw kat, besluiten dat u afstand moet doen? Denk dan eerst eens aan gedragstherapie voor uw kat. Ik ben de afgelopen tijd bij veel eigenaren geweest die met pijn in hun hart afstand wilden doen van hun kat en als laatste poging mijn hulp inriepen. In de meeste gevallen bleek het probleem goed op te lossen, waardoor kat en eigenaar gelukkig samen verder kunnen leven. Een goede overweging voor het nieuwe jaar!