Wat fijn om te horen dat alle katten zo goed verzorgd worden in warme dagen, zoals afgelopen week. Ze boffen maar met zulk toegewijd personeel dat ze op tijd van een natje en droogje voorziet en zelfs schaduwhutjes voor ze bouwt.
Die zich maar moeten zien te redden, zelf hun kostje bij elkaar scharrelen en slaapplekjes vinden. Er zijn heel slimme zwervers, die gewoon een huis met personeel zoeken. Misschien bent u wel uitgekozen! Ja, wat doe je dan als er zo’n kat in je tuin zit?
Een heel diervriendelijke gedachte van u en heel slim van die kleine zwerver dat hij nu net u heeft gekozen om zich eens lekker te laten verwennen.
Zo begint het: zwervertje wordt lekker gevoerd, voelt zich steeds beter op zijn gemak en ja, uiteindelijk staat hij ineens in de keuken, waar ook het voerbakje van uw eigen kat staat.
Een gevuld bakje met overheerlijke brokjes, dat is nog eens lekker!
Maar is uw eigen kat hier wel zo blij mee. Zo’n tafelgenoot in huis?
Er bereiken mij regelmatig vragen van toegewijd kattenpersoneel dat een kat erbij neemt in huis en waar de al aanwezige kat dit helemaal niet lijkt te waarderen. Hij blaast en gromt, er ontstaan hele gevechten of er wordt ineens heftig gesproeid of uit stress naast de bak geplast!
Is dit wel zo raar? Nee, dit is normaal kattengedrag.
Moet u zich voorstellen, u komt ’s morgens beneden, blijkt de buurman op uw bank te zitten en hij vertelt u dat hij hier nu ook woont. Leuke verrassing? Zo is het ook voor uw kat. Ineens komt er een indringer in zijn territorium met wie hij zijn eten, drinken, kattenbak, slaapplekjes, de aandacht van zijn personeel moet delen. Hij kent hem niet eens! Hij weet niet hoe hij ruikt!
Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat katten elkaar leren kennen?
Bij katten is de lichaamsgeur heel belangrijk. Elke kat heeft zijn eigen geur die uit kliertjes over zijn hele lichaam wordt afgezet en verspreid. Als hij kopjes geeft, zijn lichaam langs takjes, meubels, bomen strijkt, zet hij dus zijn lichaamsgeur af. Ook doet hij dit door te plassen, te sproeien of te poepen. Hiermee geeft hij een boodschap af aan andere katten en aan zichzelf. Kort gezegd kan hij zo laten weten dat hij ergens woont en jaagt, dat hij net langs is gekomen en dat nu de poes van drie huizen verder wel mag passeren, hoe zijn hormonale gesteldheid is etc.
Op deze manier kunnen katten een gebied delen, ze maken als het ware afspraken met elkaar door het afzetten van hun lichaamsgeur. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ze elkaars geur kennen. Komt er een vreemde kat met een vreemde geur in het territorium, dan zal de aanwezige kat dat verdedigen tegen de indringer.
Daarom is het niet aan te raden om vreemde katten zomaar ineens bij elkaar te zetten in uw huis. Er moet geuruitwisseling plaatsvinden om ervoor te zorgen dat katten met elkaar een huis kunnen delen.
Tips om geuren uit te wisselen
Belangrijk is dat u de katten eerst in gescheiden ruimtes houdt en ze heel rustig, terwijl ze elkaar nog niet zien, laat kennis maken met elkaars geur. Dit doet u door de lichaamseigen geur van beide katten te oogsten en uit te wisselen, zodat beiden met elkaars geur vertrouwd kunnen raken.
U aait eerst de ene kat langs de kaaklijn, waar de kliertjes zitten die de feromonen(de lichaamseigen geurstoffen) afscheiden. Vervolgens brengt u de geur naar de andere kat door deze met ongewassen hand(met geur van de andere kat eraan dus) te aaien. Dit doet u regelmatig en meerdere malen per dag bij beide katten.
De volgende stap is dat u de kussens/kleedjes waarop ze slapen gaat wisselen, zodat ook op die manier geuruitwisseling plaatsvindt.
Nadat de katten met elkaars geur vertrouwd zijn geraakt, kunt u verder gaan door aan de geur van de nieuwe kat ook iets positiefs te verbinden: een beloning in de vorm van een lekker snoepje. Om zo de eerst onbekende geur, die nu bekend is, ook een positieve betekenis te geven. Dit vergemakkelijkt de eerste real life ontmoeting.
Voordat de katten elkaar zien, moeten ze dus eerst vertrouwd zijn geraakt met elkaars geur!
Neem hier echt de tijd voor: een eerste ontmoeting kun je maar eenmaal doen, mislukt die, dan is de kans verkeken. Belangrijk is om goed naar het gedrag van de katten te kijken om het tempo te bepalen.
Wordt er niet geblazen, gegromd of stressignalen, als bijvoorbeeld slikken, geeuwen, met de tong naar de neus gaan, vertoond, dan kunt u een stapje verder gaan. Het kost dus tijd om katten aan elkaar te laten wennen zodat ze een huis kunnen delen.
Mogelijk worden ze vriendjes zoals de katten op de foto hieronder.
Dat is toch heerlijk, zo lekker gewassen te worden door je vriend, daar kun je wel bij weg soezen!
Het kan ook gebeuren dat ze elkaars aanwezigheid in huis wel accepteren, maar dat ze niets samen doen, zoals deze katten.
Wilt u meer weten over het introduceren van katten, kijk dan even op
www.katwaardig.nl
Daar vindt u een uitgebreid stappenplan.