In aanvulling op mijn vorige blog wil ik het nog even over katten en geurtjes hebben. Zoals ik vorige week al vertelde, is geur voor katten heel belangrijk.
Om geur waar te nemen heb je natuurlijk allereerst een neus nodig en bij een kat is die dan ook bijzonder goed ontwikkeld. Korte neuzen, lange neuzen, kattenneuzen!
Wist u dat een kattenneus ruim 4 maal zo veel geurcellen bevat als die van de mens, zo’n 20 miljoen in totaal?
Een kat heeft zijn neus nodig om te jagen, boodschappen van andere katten te ontvangen, zijn eigen geur te ruiken. Kortom zijn neus is onmisbaar om te overleven.
Dat de reuk zo belangrijk is, blijkt al bij de geboorte: het is het enige zintuig dat direct na de geboorte al functioneert, zodat het kitten de tepel van moederpoes kan vinden en niet verhongert!
Vanwege dit goed ontwikkelde reukorgaan zal een kat nooit bedorven voedsel eten: zijn neus is vooral gericht op stikstof, dat in rottend voedsel zit. Een prima waarschuwingsmechanisme dus. Zo wordt hij niet ziek.
Naast zien en horen, is het bij de jacht ook belangrijk om goed te kunnen ruiken: een extra zintuig om een prooi te lokaliseren. Denk maar aan de kat die geduldig voor een muizenhol zit te wachten tot muis naar buiten komt. Zijn geur heeft hem al verraden, terwijl de kat hem lang niet altijd gezien heeft.
Jummie, muizengeur!
Maar een kat heeft niet alleen een neus om hem te laten ruiken. Er is meer, want:
Katten zijn ook nog uitgerust met een speciaal reukorgaan: het orgaan van Jacobson, een speciale reukontvanger die boven in het verhemelte vlakbij het neustussenschot ligt.
U hebt vast wel eens een kat met opgekrulde bovenlip en half geopende bek gezien.
Deze kat is dan geen gekke bekken aan het trekken maar hij is aan het flemen, het via de tong transporteren van geur naar het orgaan van Jacobson. Geurtjes die op deze manier worden opgenomen zijn vooral seksuele geurtjes.
Hebben katten nog voorkeuren voor bepaalde geurtjes? Zeker wel!
Afgelopen week hebben mijn katten weer eens een heerlijke trip gemaakt toen ik de pot valeriaanwortel op het aanrecht zette! Ze gingen helemaal uit hun dak toen ze de geur opsnoven en er vervolgens in gingen liggen rollen. Wammes at het zelfs op, wat overigens helemaal geen kwaad kan. En Doortje belandde in de gootsteen! Dat was een natte trip!
Veel katten maken eerst een soort trip op valeriaan en vervolgens worden ze lekker rustig, heel relaxed. Peace man!
Dit is handig om te weten als je katten een handje wilt helpen bij het introduceren aan elkaar, zeker als dit een herintroductie betreft van twee katten waar de eerste ontmoeting geen succes was en de katten met elkaar vechten.
Overigens valt het mij wel op dat de katten met kortere neuzen, als Britten en Perzen, minder heftig reageren. Dit zou met de neuslengte te maken kunnen hebben, maar ook met het karakter. De aard van het beestje, zeg maar.
Ik ben benieuwd of u hier ervaringen mee hebt en ze wilt delen.
Catnip, kattenkruid, is een ander geurtje waar veel katten op reageren.
Ook hier zie je ze trippen, er lekker in rollen. Veel kattenspeeltjes zijn gevuld met catnip, waardoor ze onweerstaanbaar zijn, een garantie voor spelgenot!
U kunt ook oude speeltjes weer aantrekkelijk maken door ze in een afgesloten krat met wat catnip te bewaren.
Catnip is zowel in sprayvorm als in gedroogde vorm te koop. Misschien hebt u het ook wel in de tuin: het plantje heet Nepeta en er komen prachtige paarse bloemetjes aan. Dit is het zogenaamde wilde kattenkruid.
Kijk wel uit als er agressie in het spel is: sommige katten worden van catnip agressief, dus niet handig om zo’n speeltje aan te bieden bij een kat die al agressief is.
En nog iets om rekening mee te houden: in de volksmond wordt valeriaan soms “kattenkruid“ genoemd. Ga dus even na, als u een agressieve kat hebt die u wilt kalmeren of u te maken hebt met echte valeriaan en niet met “kattenkruid”.
Nog een handig weetje over geur: veel katten vinden de geur van chloor onweerstaanbaar.
Ga dus niet het huis schrobben met chloor. Uw kat zal dit als een uitnodiging, een noodzaak tot onzindelijkheid zien: hij
moet over deze geur heen plassen!
Maar hebt u een kat die terug getraind moet worden naar de kattenbak: maak deze dan juist schoon met chloor en laat nog een druppeltje chloor in het grit vallen. Dat moedigt hem aan om in de bak te plassen.
Dat brengt mij vanzelf op geurtjes waar veel katten een hekel aan hebben: citrusvruchten.
Een huistuin- en keukenmiddeltje dat vaak wordt ingezet door wanhopige eigenaren van katten die op ongewenste plekken plassen. Ik ben al in heel wat huizen geweest waar het hele aanrecht vol lag met sinaasappelschillen.
Weet u wat ik nu zo vreemd vind?
Er is een kattengrit op de markt met sinaasappelgeur!
Ik ben heel benieuwd naar uw ervaringen met geuren waar uw kat juist wel of niet van houdt!