Als gedragstherapeut kom ik regelmatig bij katten die stress ervaren en als gevolg daarvan stress gerelateerd gedrag vertonen. Je kunt hierbij denken aan katten in meerkatshuishoudens waar het samenleven zoveel stress oproept dat er gemarkeerd wordt in de vorm van het binnenshuis urine sproeien. Of dat er onderlinge agressie vertoond wordt. Het kan ook zijn dat een van de katten zich terugtrekt op een schuilplekje en bijna geen actie meer onderneemt. Allemaal situaties waar de katten en hun personeel niet blij van worden en daarom de hulp van een gedragstherapeut inroepen.
Gedragstherapie met ondersteunende middelen
Nu kun je als gedragstherapeut met een op de katten afgestemd therapieplan, waarbij je kijkt naar de oorzaken van de stress en de mogelijkheden om deze te verminderen, de leefsituatie voor de katten en hun personeel zeker verbeteren, maar soms blijven er van die situaties waar je wat extra ondersteuning wilt inzetten om de katten zo net dat zetje in de goede richting te geven. Om zo het leerproces te vergemakkelijken en het welzijn van de katten te bevorderen.
Hiervoor zijn verschillende voedingssupplementen en dieetvoeders op de markt. Ook is er een feromonen verdamper die de meeste eigenaars al aangeschaft hebben voor de hulp van een gedragstherapeut wordt ingeroepen. Voedingssupplementen en dieetvoer kunnen in veel gevallen inderdaad de kat ondersteunen, maar er blijven altijd nog situaties over waarin ook deze hulpmiddelen niet voldoende werken.
De RelaxoPet
Vrij recent is er een nieuw middel op de markt, de RelaxoPet. Er zijn verschillende versies voor verschillende diersoorten: RelaxoDog, RelaxoHorse en RelaxoCat. Het is een prijzig apparaat dat claimt een diepe ontspanning teweeg te brengen bij het betreffende dier. Dat klinkt fantastisch, maar voor ik dit apparaat zou willen inzetten, wil ik graag weten hoe en of dit werkt. De prijs gaat het niveau “baat het niet, dan schaadt het niet” echt te boven.
De werking berust op subliminale geluidsgolven(tonen) die in de hersenen veranderingen teweeg brengen. Hierdoor wordt een eerdere stressor niet meer als stressor ervaren, waardoor de kat ontspannen raakt en ander gedrag gaat vertonen. De tonen komen binnen via het onderbewuste, zonder opgemerkt te worden dus. Hoe weet je dan of dit inderdaad werkt?
De wetenschap staat behoorlijk sceptisch tegenover het onderbewuste en de werking van subliminale boodschappen. Bij mensen zijn er studies naar subliminale boodschappen gedaan, maar wetenschappelijk bewezen is er nog niets.
Ook de werking van de RelaxoPet is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Als aantoonbaar de spiegel van de stress hormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline bij gebruik van dit apparaat verlaagd zou zijn, ja dan is er bewijs. Maar op het moment zijn er helaas nog geen onderzoeksresultaten beschikbaar. Sterker nog, er wordt nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. We moeten dus afgaan op de ervaringen van gebruikers.
Hoe train je de kat met angst voor geluiden?
Ik blijf toch wat sceptisch, maar ook nieuwsgierig. In het gesprek met de vertegenwoordigers van dit product kon ik een aantal vragen stellen. Zo wilde ik graag weten hoe je de kat traint op de geluiden van dit apparaat en hoe dit apparaat is in te zetten bij de kat die angst heeft voor geluiden. En natuurlijk ook hoe lang het duurt tot er enig effect te verwachten is en hoe het met het effect op de lange termijn is.
Wat betreft de geluiden: als je het apparaat aanzet of op internet op de demoknop drukt, hoor je inderdaad een melodie. Deze melodie is niet het werkzame deel van het apparaat. Je kunt de volumeknop lager zetten of de muziek zelfs helemaal uitzetten. De werking berust op de subliminale tonen die in hoge frequentie via trillingen de hersenen van de kat bereiken. Kortom, je hoeft het geluid niet aan te zetten en training op het horen van de tonen is niet nodig. De kat en zijn personeel hoeven niets te doen, het apparaat doet het werk. Je zet simpelweg het apparaat op de tafel met een maximale afstand van 5 meter tot de kat.
Wanneer effect?
De tijd voor de diepe ontspanning, het effect te verwachten is, hangt af van de heftigheid van de stressor en het daaraan gerelateerde gedrag. Het eerste effect zou dan wel binnen een kwartier te zien moeten zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid stress die de kat ervaart, moet je dit apparaat langer of korter of mogelijk na een pauze weer gaan gebruiken.
Omdat het apparaat claimt ook bij dierenartsbezoek, in de dierenartspraktijk, bij vuurwerkangst en nog tal van stressvolle situaties, werkzaam te zijn, vinden de medewerkers van de DAP waar ik veel mee samenwerk en ik het de moeite van het proberen waard. Zolang er geen wetenschappelijk bewijs is, willen we graag zelf de werking uitproberen. De komende tijd zal zowel in de DAP als in verschillende situaties het apparaat getest worden. Ik houd u graag op de hoogte, wordt vervolgd!