MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF




ANOREXIA BIJ DE KAT

Nu u na de feestdagen misschien moeite doet om wat extra kilo’s kwijt te raken, zijn er ook mensen en dieren die spontaan gewicht verliezen. En juist over die katten- ik ben nu eenmaal kattengedragstherapeut- wil ik het hier hebben. Katten die afvallen doordat ze niet eten, katten met anorexia dus. 

Stress

Als een kat stress ervaart, kan hij ook een verandering in eetgedrag laten zien. Zo zijn er naast de katten die dan juist meer gaan eten, ook katten die minder gaan eten of er uiteindelijk zelfs helemaal mee stoppen. Door veranderingen in de leefomgeving kan de kat stress ervaren. Dit kunnen tijdelijke veranderingen zijn, zoals het vuurwerk van afgelopen oudjaar, maar ook blijvende veranderingen, zoals het samenleven met een nieuwe huisgenoot, een mens of dier. Voordat echter stress als oorzaak wordt aangewezen, is het belangrijk om na te gaan of de kat een medisch probleem heeft, ziek is. Nu kan vanuit de ziekte wel stress ontstaan, maar dan is het toch echt zaak om eerst de medische oorzaak te behandelen.

Medische oorzaak

Er kunnen verschillende medische oorzaken zijn waardoor de kat minder eetlust heeft of stopt met eten. Een van de meest voorkomende oorzaken, is een probleem in de bek van de kat. Naast gebitsproblemen kunnen katten ook en vaak ook daardoor, last hebben van ontstoken tandvlees, waardoor ze pijn en last hebben met eten. Deze katten hebben wel eetlust, ze komen dus wel op het voerbakje af, maar je ziet ze dan na een enkel hapje terugdeinzen. Dit kan trouwens ook gebeuren bij andere problemen aan de kop van de kat. Als het vooroverbuigen van de kop pijn doet, wat nu eenmaal noodzakelijk is om bij het voerbakje te komen, zal de kat terugdeinzen en minder of niet eten. Ook de oudere kat met artrose in de nek kan dit gedrag laten zien! Deze kat kunt u helpen door het bakje hoger te plaatsen of het voer in een verhoogd bakje aan te bieden.

Het kan ook zijn dat de reuk van uw kat verminderd is, waardoor hij niet wil eten. Denk hierbij aan de kat met een verstopte neus, een kat met niesziekte bijvoorbeeld. Eigenlijk kan gezegd worden dat bij elke ziekte een kat minder tot niet zal eten. Naarmate een kat meer misselijk is, zal hij eerder stoppen met eten en daardoor uiteindelijk afvallen. Omdat er na drie dagen niet eten al leververvetting optreedt, is het zaak om direct actie te ondernemen. Bloedonderzoek op lever- nier-, schildklier- en pancreasfuncties is minimaal noodzakelijk. Hiernaast zal de dierenarts uw kat natuurlijk lichamelijk onderzoeken, eventuele diarree op parasieten controleren en afhankelijk van de bevindingen verder onderzoek doen in de vorm van röntgenfoto’s of een echo van de organen in de buik.

Voordat dit hele medische traject wordt ingezet, is het wel belangrijk om ook te kijken naar het gedrag van de kat. Gedraagt hij zich naast het veranderde eetgedrag ook anders, trekt hij zich terug, is hij minder actief. Is dit het geval, dan adviseer ik zeker de tocht naar de dierenarts.

Andere oorzaken

Als de kat zich verder normaal, daarmee bedoel ik, als anders, gedraagt en niet afvalt, dan is het ook goed om even aan andere oorzaken te denken. De kat zou buiten een flinke prooi gevangen kunnen hebben, waardoor hij even wat minder eet. Ook een vogel of muis kan soms verkeerd vallen. Maar het kan ook zijn dat uw kat ergens anders eet. Misschien eet uw kat wel bij de buren. In de documentaire “Het geheime leven van de kat” bleek dat veel katten die thuis weinig aten, elders het bakje van andere katten leeg aten.



Het kan ook zijn dat in de beleving van het bezorgde en toegewijde personeel de kat weinig eet, maar dat de kat meer dan voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u uw kat een rijk, duurder merkvoer voert, waarin veel voedingsstoffen en calorieën zitten. De kat heeft hier simpelweg minder van nodig dan van een mindere kwaliteit voer. En, ook niet ondenkbaar, want wie weerstaat een om voer vragende kat terwijl hij zelf zit te smullen, misschien krijgt uw kat ongemerkt wel veel tussendoortjes, waardoor hij ook eerder verzadigd is! Of bent u net overgestapt op een ander merk voer en moet uw kat hier nog aan wennen.

Tips om uw kat weer te laten eten

Als het alleen om een nieuw voer gaat, dan kunt u natuurlijk weer terug gaan naar het oude voer. Als als dat niet mogelijk is, omdat dit nieuwe voer misschien is voorgeschreven door de dierenarts, kan het helpen om het voer te mengen met het oude voer, als uw kat dat nog mag eten tenminste. Geleidelijk aan vervangt u steeds wat meer van het oude voer door het nieuwe om uw kat zo langzaam aan de nieuwe smaak, geur en textuur te laten wennen.

Gaat het niet om een verandering van voer en wilt u uw kat gewoon weer aan het eten krijgen, dan kan het helpen om het voer wat te verwarmen of door er wat warm water over heen te gieten. Hierdoor ruikt het ook sterker, wat een stimulans kan zijn om te eten. Natuurlijk kunt u uw kat ook verleiden met stukjes kipfilet als appetizer!

Als uw kat erg misselijk is geweest, zal hij het voer dat hij op dat moment at, niet meer willen eten. In zijn beleving is hij daar immers ziek van geworden, dat voer is niet goed! Dan is het zaak om hem met een nieuw voer aan het eten te krijgen en als hij dat eet, dan moet u dit zeker niet gaan mengen met het oude. De kat zou dan weer kunnen stoppen met eten.

Als een kat stress ervaart door bijvoorbeeld de aanwezigheid van andere katten, is het aan te raden om de kat op een rustig plekje zijn voer aan te bieden.



Laat het uw kat smaken!