Misschien denkt u er nog niet aan, maar de feestdagen komen er aan. Eerst Sinterklaas, dan Kerstmis en dan kunnen we knallend het nieuwe jaar inluiden. Voor sommigen kan het knallen niet hard genoeg gaan, maar denkt u hierbij ook aan de dieren. Mogelijk denkt uw hond of kat hier heel anders over en is hij er zelfs bang voor!
Veel dieren die bang zijn, kruipen het liefst weg in een donker hoekje, waar de lichtflitsen en het geknal zo min mogelijk doordringen. Zo zijn mijn vroegste jeugdherinneringen aan oudjaar verbonden aan het beeld van mijn vader die de hele oudejaarsavond doorbracht in de donkere badkamer, samen met zijn hond, die werkelijk doodsbang was voor al dat geknal!
Van honden is het bekender, maar ook veel katten zijn echt niet blij met al dat geknal en ook zij vertonen angst, kruipen weg. Ironisch genoeg is dat ook de reden dat vuurwerkangst bij katten veel minder vaak wordt opgemerkt. De kat heeft zich onzichtbaar gemaakt!
Hoe u uw kat met vuurwerkangst helpt
Als bovenstaande foto uw foto van vorig jaar zou kunnen zijn, is het de hoogste tijd om te beginnen uw kat te trainen op vuurwerk. Dat wil zeggen dat u uw kat een andere emotie laat ervaren bij het horen van vuurwerk. Als je een dier een andere ervaring wilt laten opdoen bij een eerder onprettige ervaring, is het belangrijk dat het dier tijdens de training, de wenperiode niet in volle heftigheid geconfronteerd wordt met de angstaanjagende prikkel. In dit geval, het geknal van het vuurwerk. Dus woont u in een gebied waar nu al geknald wordt, dan zult u de training moeten uitstellen tot volgend jaar en oudejaarsavond uw kat zo comfortabel mogelijk moeten laten doorkomen, zoals ik verder in deze blog zal beschrijven. Het is dan met recht een goed begin van het nieuwe jaar om hier in januari/februari mee te starten, dan bent u in elk geval op tijd!
Vuurwerktraining
Belangrijk is dus dat er nog geen echt vuurwerk wordt afgestoken en dat zowel uw kat als u zelf ontspannen zijn als u met de training begint. Heeft uw kat net een aanvaring gehad met de kat van de buren, dan is het niet het geschikte moment! Ook direct na het eten, is niet geschikt, omdat uw kat trek moet hebben om voer als beloning, als iets positiefs, te ervaren en daar gaat het bij de training om.
Ook is het belangrijk om van te voren te laten controleren of uw kat misschien gevoeliger is voor geluiden. Er zijn enkele medische aandoeningen waarbij dit voorkomt, o.a. lever – en schildklieraandoeningen.
Er zijn vuurwerkCD’s in de handel, die u kunt gebruiken om uw kat van zijn vuurwerkangst af te helpen. U begint de CD op een bijna niet hoorbaar voor u- uw kat hoort scherper, dus zet de volumeknop echt zo zacht mogelijk!- volume af te spelen, terwijl u uw kat beloont met brokjes, aaien of spel. Zolang uw kat geen tekenen van stress en/of angst vertoont, kunt u doorgaan met het afspelen van het geluidsfragment. Op heel zacht volume. Maak een sessie niet te lang: voordat uw kat genoeg heeft van het aaien/spel of de brokjes moet u stoppen. Een volgende keer gaat u weer verder, op iets meer volume. En zo bouwt u het schema langzaam op. Hierdoor zal uw kat een positieve ervaring opdoen bij het geluid van vuurwerk, waardoor zijn eerdere angst vervangen wordt. Kijk hierbij heel goed naar de lichaamstaal van uw kat om tijdig te zien of hij stress begint te ervaren. Gaat zijn staart zwiepen, draait zijn lichaam weg, draait hij zijn oortjes naar buiten of, erger nog, worden ze plat, worden de pupillen groter, allemaal tekenen dat uw kat het niet prettig meer vindt, dus hoogste tijd om te stoppen met de training. Feitelijk had u al gestopt moeten zijn! De intensiteit van de prikkel, het volume van het vuurwerk, was te groot voor uw kat. Een volgende keer begint u net iets voor dit punt om zo uw kat de gelegenheid te geven langzaam te wennen aan het toenemende geluid. Afhankelijk van uw kat, breidt u dus het schema uit.
Waarom is het nu zo belangrijk dat de vuurwerkangst wordt weggenomen?
Behalve natuurlijk het feit dat u uw kat een prettige oudejaarsavond gunt, is het ook voor zijn gezondheid belangrijk om ervoor te zorgen dat hij geen stress en/of angst ervaart bij het horen van vuurwerk. Een dier dat stress ervaart, is vatbaarder voor ziektes, wat niet goed is voor de gezondheid. Verder kan angst voor vuurwerk overgaan in angst voor andere geluiden, als bijvoorbeeld onweer, geluiden van verkeer, vliegtuigen etc. Dan gaat het dus niet meer alleen om één avond per jaar, maar om verschillende onvoorspelbare momenten het hele jaar. Stelt u zich eens voor wat een stress dat oplevert!
En oudejaarsavond zelf
Vanzelfsprekend houdt u uw kat binnen, als het kan al vanaf de middag. Om te voorkomen dat uw kat buiten wordt overvallen door vuurwerk. Ook al is uw kat niet bang, vuurwerk kan hem verwonden.
De niet bange kat kan gewoon gezellig bij u in de kamer zijn, lekker oudjaar vieren, zoals de kat op deze foto.
Mocht uw kat wel bang zijn, zorg dan voor een donkere plek waar hij zich kan terugtrekken. Een plekje waar hij normaal gesproken ook graag is en zich veilig voelt. Zet er bijvoorbeeld een doos neer waar hij lekker in kan kruipen. Sluit de gordijnen en zet een radio of TV aan om het vuurwerkgeluid te overstemmen. Vanzelfsprekend zet u er ook de kattenbak neer en wat eten en drinken. Ga regelmatig bij uw kat kijken, als hij het prettig vindt dat u bij hem bent, dan bent u er voor hem.
Bij uw kat zijn, is iets anders dan de angst in aaien. Een dier dat angst heeft, heeft uw steun nodig. Blijf zelf zo rustig mogelijk, schrik niet van vuurwerk, om te voorkomen dat uw kat wordt bevestigd in zijn angst. Als zelfs u schrikt, moet het wel heel eng zijn, toch!
Er zijn wat middelen in de handel om uw kat wat meer te laten ontspannen. Zo kunt u een Feromonenverdamper in het stopcontact steken, uw kat een voer geven met kalmerende stofjes erin(Calm Diet), Bach bloesem gebruiken, voedingssupplementen geven of als het echt niet anders kan, rustgevende medicijnen inzetten. Raadpleeg voor vuurwerktraining en hulpmiddelen een gedragstherapeut en voor medicatie uw dierenarts.
Alvast een goede oudejaarsavond gewenst voor u en uw kat.