MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF




GERED DOOR HET KATTENLUIK?

Vorige week hoorde ik een leuk verhaal over een kat die een inbraak heeft voorkomen. Zijn trotse personeel vertelde dat zijn kat de inbrekers gestoord had door, toen hij licht zag branden in de slaapkamer door het kattenluikje naar binnen te denderen. De inbrekers waren hier blijkbaar zo van geschrokken dat ze de buit op het bed hebben achtergelaten en de benen hebben genomen! Deze kat was zich van geen kwaad bewust, elke morgen als hij licht ziet in de slaapkamer, komt hij door het kattenluik gerend voor zijn ontbijt. Dit maal heeft hij daar dus even op moeten wachten!
 
Is het kattenluikje altijd een redding?

Het kattenluikje is natuurlijk een heel fijne uitvinding voor kat en personeel. De kat kan zelf bepalen wanneer hij naar binnen en naar buiten wil. Hij heeft dus vrij toegang tot zijn territorium, kan direct naar buiten rennen als hij daar een vreemde kat ziet. Of als hij moet controleren of alle geurvlaggen, die hij heeft uitgezet nog in tact zijn. En als personeel bent u maar al te blij dat u niet steeds vanuit uw luie stoel hoeft op te staan om voor uw kat te portieren. Zit u net lekker naar uw favoriete tv programma te kijken, moet de kat eruit. Hebt u zich weer geïnstalleerd, moet hij weer naar binnen. U zou er het heen en weer van krijgen!

Zo lijkt er niets mis mee. Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal.

Het is niet alleen uw kat die door het luikje kan. Dit is ook een open deur voor andere gasten, buurtkatten. Ook zij kunnen vrij in en uitlopen om het voerbakje van uw kat leeg te eten, op de bank te liggen, zelfs te sproeien in uw en uw kats huis! Zolang u de indringer niet betrapt, denkt u misschien dat uw kat wel heel gulzig is geworden, zijn bakje is telkens leeg en hij blijft maar om eten vragen. Of u denkt, hoe kan dat nu, eerder ging hij altijd netjes op de bak en nu ineens plast en sproeit hij zelfs in huis! Tot u ineens de vreemde indringer betrapt of al eerder aan uw kats gedrag gemerkt hebt dat er iets niet pluis is. Uw kat loopt ineens heel schichtig door de keuken, kijkt aan alle kanten om zich heen voor hij op de bak gaat. Ja, hij weet dat er een indringer is!

Dit probleem is simpel op te lossen en te voorkomen door een kattenluikje te kopen dat in te lezen is op de chip van uw eigen kat. Een kwestie van eenmaal programmeren op uw kat en geen andere kat komt meer binnen. Natuurlijk moet uw kat dan wel gechipt zijn! Voor de vindbaarheid van uw kat in het onvoorziene geval dat hij zoekraakt, is dat zo ie zo een vereiste. Dat scheelt uw kat een langer verblijf in het asiel en u een hoop onrust!
Er zijn zelfs luikjes in de handel die ook te programmeren zijn op daglicht. Handig als u niet wilt dat uw kat ’s avonds naar buiten gaat. De vogeltjes zijn u ook dankbaar hiervoor!

Dus alles opgelost zo? Nee, ook met een op uw eigen kat ingelezen kattenluikje zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Het kattenluikje: een breuk in de vesting

Hoe je het ook wendt of keert: het kattenluikje blijft een gat in de muur, in de veilige vesting die zijn eigen huis voor de kat is. Ook al kan er geen vreemde kat naar binnen, het kan knap bedreigend zijn als die vreemde snuiter wel door het luikje naar binnen zit te gluren terwijl uw kat net op de bak zit!


Houd hier bij het plaatsen van de kattenbak en het voer- en waterbakje van uw kat rekening mee. Dus niet een kattenbak vlakbij het luikje plaatsen. U wilt zelf ook niet op het toilet zitten terwijl uw buurman door het raam naar binnen gluurt!

Wat heel prettig is voor uw kat, is als u de inkijk door het luikje wat beperkt, zodat toevallig passerende katten niet direct naar binnen gluren. Uw kat kan hier flink gestrest van worden!
Dit doet u door simpelweg bijvoorbeeld een grote plantenbak of een afvalbak in dit kijkgat te plaatsen.
Hetzelfde geldt voor de buitenkant. Dat is niet alleen bedoeld als buffer tegen gluurders, maar ook als veilige uitgang voor uw kat. Katten vinden het prettig als ze niet direct in het volle zicht zijn zodra ze buiten komen. Ze willen even rustig hun territorium kunnen overzien zonder zelf al van verre zichtbaar te zijn. Dus wat beplanting of een tuintafel in de buurt van het kattenluikje is belangrijk. U doet uw kat er een plezier mee!

Hoe leer je een kat om door het luikje te gaan?

De meeste katten hebben vrij snel in de gaten hoe een luikje werkt. Door het luikje een paar maal te openen terwijl de kat kijkt, hebben de meeste katten het wel door. Het helpt wel als u de eerste tijd de flap niet helemaal laat sluiten. Zet er even iets tussen, waardoor het gemakkelijker opengaat, een stukje tape bijvoorbeeld.
Heeft uw kat wat aanmoediging nodig, bied hem dan door het luikje wat voer aan. Katten zijn opportunisten, dus als u een lekker hapje aan de andere kant van het geopende luikje houdt, springen de meeste katten er wel doorheen. Bouw dit op naar gelang het tempo van uw kat. Elke kat is anders en volgt zijn eigen tempo.