MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF




KATTEN EN TRANSPORTMANDJES

Als je je kat naar het Kattenhotel brengt, wil je natuurlijk dat de reis ernaar toe zo comfortabel mogelijk verloopt. Dat betekent dat je je kat met zo min mogelijk stress voor je kat en jezelf in het transportmandje wilt krijgen. Dit geldt zeker ook voor de andere momenten waarop je je kat wilt vervoeren, zoals een bezoek aan de dierenarts. Omdat niet elke kat even gemakkelijk in het transportmandje gaat, geef ik hier in dit artikel wat tips voor.
 
Verschil tussen kartonnen dozen en transportmandjes

Wat is dat toch met katten en transportmandjes? Waarom kruipen ze wel in een kartonnen doos en zijn ze verdwenen zodra je met het transportmandje de kamer in komt? En waarom gaan sommige katten zonder enig probleem, super relaxed het mandje in?
Zoals voor het grootste deel van het kattenpersoneel bekend zal zijn, zijn kartonnen dozen onweerstaanbaar voor de kat. Zet er een in de kamer en je kat zal er op afkomen om hem te onderzoeken. Sommige katten gaan er in liggen en gebruiken de doos als veilige schuilplek. De doos heeft net als een transportmandje opstaande randen, wat een prettige bescherming biedt.

Waarom is dit anders bij het transportmandje

Voor de kat die geen negatieve ervaring heeft opgedaan met het transportmandje zullen zowel de doos als het mandje uitnodigen tot spel en onderzoek. Zolang het mandje open in de kamer staat, kun je er als kat net zo makkelijk weer uit als uit de doos. Maar ben je als kat in het mandje vervoerd naar de dierenarts waar het niet prettig was of heb je als kat een hele worsteling moeten leveren met je anders zo aardige personeel, dan blijft de doos leuk, maar geeft het mandje je alle reden om weg te sprinten als dit tevoorschijn komt. Zeker als het mandje ook nog naar de angst van het vorige bezoekje ruikt. Of, erger nog, naar de angst van een andere kat die erin vervoerd is. Het transportmandje op zich is oké. De negatieve ervaring die je kat er heeft opgedaan, maakt dat het mandje niet meer oké is.
Om negatieve ervaringen met het transportmandje te voorkomen, wil ik eerst kijken naar wat nu eigenlijk een goed mandje is om het vervoer van je kat zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Eisen aan het transportmandje

Het is belangrijk dat het mandje heel is en voorzien is van een goede sluiting. De opening moet zo groot zijn dat de kat er makkelijk in en uit kan lopen. Het mandje zelf moet zo groot zijn dat de kat erin kan staan en zich kan draaien. Omdat katten niet van een harde, gladde ondergrond houden, leg je een zachte deken of handdoek op de bodem. De bovenkant van het mandje moet er gemakkelijk af te nemen zijn, dan kan de kat bij sommige onderzoeken bij de dierenarts gewoon in zijn veilige mandje blijven. Een mandje dat zowel van boven als aan de zijkant te openen is, is ideaal. Dan kan de kat er zelf makkelijk inlopen. Spleten aan de zijkant zijn ook handig: je kunt dan je kat door de spleten voertjes aanbieden als je hem actief op het mandje wilt trainen. Mocht je je kat in een draadkooi vervoeren, dan is het belangrijk om de wanden te bedekken met een doek om je kat de bescherming van de opstaande wanden te bieden. Hij moet zich aan het zicht kunnen onttrekken als hij dat wil. Een mandje moet goed te reinigen zijn, niet alleen voor de hygiëne, maar ook om een negatieve associatie door een restgeur van angst te voorkomen. Vervoer één kat per mandje ook al vormen je katten een sociale groep. Niet alleen voor de ruimte, maar ook om ongewenst en onvoorzien gedrag naar elkaar te voorkomen door mogelijke vervelende ervaringen bij de dierenarts, onderweg in de auto etc.

Trainen op het transportmandje



Afbeelding: kat trainen op transportmandje

Het is belangrijk om je kat te leren in het mandje te gaan voor hij echt vervoerd moet worden. De meest simpele manier is om het mandje open in de kamer te zetten, er een lekker zacht dekentje in te leggen en af en toe wat voer. Je kat kan dan in zijn eigen tempo het mandje ingaan, er rustig en positief mee vertrouwd raken. Als je kat zelf het mandje ingaat, leg je het voer steeds verder naar achteren in het mandje en uiteindelijk geef je een volledige maaltijd in het mandje. De volgende stap is dat je het deurtje steeds iets meer dichtduwt en uiteindelijk het deurtje echt sluit tijdens het eten. Als je kat klaar is met eten, open je het deurtje. Vervolgens ga je de tijd in het mandje uitbreiden. Ook het optillen van het mandje, wat je met twee handen doet om het mandje zo min mogelijk te laten schudden en het lopen met het mandje, het wennen aan de autorit bouw je stapsgewijs op. Je eindigt steeds met iets lekkers en een leuke bestemming. Dus vervoer je kat bijvoorbeeld van de woonkamer naar de tuin, als je kat graag in de tuin komt. Zorg dat het echte bezoekje aan de dierenarts positief wordt door je kat daar niet uit de mand te laten schudden, maar hem er zelf uit te laten komen en geef hem liefst ook wat superlekkers na de behandeling. Zo voorkom je een negatieve associatie met het transportmandje. Als je je kat naar Linda’s Kattenhotel brengt, zal Linda altijd je kat zelf uit het mandje laten komen.

Tips voor de kat met een negatieve associatie

Koop een nieuw mandje dat er heel anders uitziet dan het oorspronkelijke mandje. Leg hier het favoriete dekentje met de eigen geur van je kat in. Dan laat je je kat langzaam wennen aan dit nieuwe mandje door dit open in de woonkamer te zetten, met lekker voer erin. Afhankelijk van de mate van angst van je kat, kun je de nieuwe mand eerst in delen aanbieden. Dan start je met eerst de bodem en bouw je geleidelijk het mandje op, terwijl je kat er natuurlijk niet op dat moment inzit. Ter aanmoediging kun je de weg ernaar toe bestrooien met voertjes om je kat zo uiteindelijk te verleiden zijn kop in het mandje te steken. Ook spel kan hierbij helpen, leid hem met het hengeltje de mand in. Laat hem daar de spannende “prooi” vangen. Door elke stap in de goede richting, dit betekent steeds meer het mandje in gaan, erin blijven liggen, te belonen met iets positiefs, doet je kat een andere ervaring op en worden het verblijf en het vervoer in het mandje een prettige ervaring.
Mocht je kat heel angstig zijn geworden voor het transportmandje, dan begin je de training een paar stappen eerder. Je legt dan het favoriete dekentje op een afstandje van het geopende mandje en gaat je kat eerst verleiden met voertjes om op het dekentje te stappen, vervolgens meer pootjes erop te zetten, erover heen te lopen, te gaan zitten of liggen. Als je kat volkomen ontspannen is op het dekentje, kun je het dekentje steeds iets dichterbij het geopende mandje leggen en uiteindelijk in het mandje. Vanaf dit punt pak je de training zoals hiervoor beschreven op.

Belangrijk bij het vervoer



Afbeelding: kat in gesloten transportmandje

Voor de veiligheid van je kat, zet je het mandje met de veiligheidsgordel vast op de passagiersstoel van de auto. Nog veiliger is het om het mandje op de bodem van de auto te zetten. Dan zet je het natuurlijk wel klem om te voorkomen dat je kat met mand en al door de auto schuift. Mocht je kat het geluid van de motor van de auto niet prettig vinden, dan kun je dat overstemmen door klassieke muziek af te spelen. Mocht je kat last hebben van wagenziekte dan vraag je een middeltje hiertegen aan de dierenarts.

Een goede reis gewenst!